Lavanda

Lavanda ir mūžzaļš krūms ar violetiem ziediem, kas sastopams ekvatoriālajā klimata joslā. Lavandas ziediem raksturīgs ļoti izteiksmīgs, spēcīgs, izsmalcināts un noturīgs aromāts, tālab mūsdienās gan svaigus lavandas ziedus, gan no tiem iegūto ēterisko eļļu plaši izmanto gan skaistumkopšanā, gan sadzīves ķīmijas ražošanā, gan arī medicīnā, jo lavandas ziedu aromāts nomierina, remdē galvassāpes, pazemina asinsspiedienu, stimulē imūnsistēmu un ārstē ādas iekaisumus. Kaltētā veidā lavandas ziedi tiek izmantoti telpu aromatizēšanai, kožu aizbaidīšana, kā arī miega veicināšanai.

Pateicoties atsvaidzinošajam un nomierinošajam efektam, skaistumkopšanā lavandu ļoti bieži izmanto aromterapijā. No tās ražo arī parfimērijas, saules kosmētikas un ķermeņa kopšanas līdzekļus (piemēram, ziepes, skrubjus, krēmus, utt.), kā arī masāžas eļļas, kuras ne vien nomierina, bet arī dziļi attīra un mīkstina ādu. Lavandu saturoši kosmētikas līdzekļi ne vien nomierina, bet arī labi mitrina un atjauno ādu, tālab tie īpaši ieteicami cilvēkiem ar problemātisku ādu. Tāpat lavandu saturoši ķermeņa krēmi ir efektīvs līdzeklis cīņā ar strijām.

Drogas padoms: Miegs ir skaistuma svarīgākais priekšnoteikums, tādēļ, lai labāk iemigtu un uzlabotu miega kvalitāti, pirms gulētiešanas zem spilvena jāpaliek maisiņš ar kaltētiem lavandas ziediem vai jāuzpilina dažus lavandas ēteriskās eļļas pilienus uz spilvena.