Pienskābe

Pienskābe ir viena no alfa hidroksiskābēm (AHA) jeb augļskābēm, kas tiek iegūta no augu izcelsmes ogļhidrātiem un tiek izmantota pārtikas un kosmētikas ražošanā. Atkarībā no pienskābes koncentrācijas kosmētikas līdzekļos tā var veikt dažādas funkcijas. Zemā koncentrācijā (līdz 2%) pienskābe kā ādu dabiski mitrinošā faktora (NMF) komponents palīdz veidot uz ādas mitrumu piesaistošu un aizsargājošu slāni, kas nodrošina mitruma līdzsvaru ādā, regulē tās ph līmeni un novērš iekaisumus. Losjoni un toniki ar augstāku pienskābes koncentrāciju šķīdina ādas raga šūnu saistvielu, attīra ādu no atmirušajām šūnām, padara raga slāni plānāku un mīkstāku, likvidē nelīdzenās vietas ādā, mazina pinņu veidošanos un poru aizsprostošanos. Āda kļūst elastīgāka un gludāka, uzlabojas ādas krāsa.

Drogas padoms: Kosmētikas līdzekļi ar pienskābi īpaši piemēroti taukainai, problemātiskai ādai, kā arī vīstošai un blāvai ādai. Pienskābe uzlabo kolagēna un elastīna sintēzi ādā, padara ādu gaišāku, stimulē šūnu reģenerāciju, samazina grumbas. Jāņem vērā, ka pienskābe parasti tiek iekļauta nakts krēmos. Kosmētiku ar pienskābi nav vēlams lietot acu zonā, kā arī, dodoties ārā bez saules aizsargkrēma, jo jaunās šūnas ir jutīgākas pret UV starojumu.