Sezama sēklu eļļa

Sezams (Sesamum indicum) ir viens no senākajiem eļļas ieguves augiem. Tā sēklas ir bagātas ar kalciju, dzelzi, magniju, K, D, B grupas vitamīniem, nepiesātinātajām taukskābēm Omega 6 un 9, kā arī antioksidantiem – E un C vitamīnu, provitamīnu A, skvalēnu, fitosteroliem un īpašo vielu sezamolu. Sezama eļļa tās vērtīgā sastāva dēļ labvēlīgi iedarbojas uz visām organisma sistēmām, tajā skaitā, piedalās osteoporozes profilaksē. Sezama eļļa tiek uzskatīta par ādas, matu un nagu skaistuma eliksīru, kas, gan iekšķīgi, gan ārīgi lietota, baro un mitrina ādu, atjaunojot tās elastību. Eļļai piemīt spēja aizsargāt ādu no UV stariem, kā arī antibakteriālas, pretsēnīšu un pretiekaisuma īpašības, kas palīdz dziedēt brūces, tikt galā ar ādas problēmām, izsitumiem, niezi un apsārtumu.

Drogas padoms: Sezama eļļa īpaši piemērota vīstošai un jutīgai (arī bērnu) ādai. Sauļošanās līdzekļi, kosmētikas noņēmēji, masāžas eļļas un ādas kopšanas līdzekļi ar sezama eļļu attīra ādu no toksīniem, nepieļauj tās lobīšanos, samazina krunciņas, izlīdzina negludumus ādā. Sezama eļļa matu kopšanas līdzekļos regulē tauku dziedzeru darbību galvas ādā, baro matu saknes, novērš matu izkrišanu, piešķir matiem apjomu un mirdzumu.