Emulgatori

Emulgatori ir palīgvielas, kas nodrošina vairāku savstarpēji nesavienojamu vielu, piemēram, ūdens un eļļas, stabilitāti, neļaujot tām noslāņoties. Tos izmanto gan pārtikas rūpniecībā, gan arī mājsaimniecības preču ražošanā, savukārt kosmētikas industrijā un farmācijā emulgatorus izmanto krēmu, losjonu, šampūnu un kondicionieru ražošanā. Piemēram, dietanolamīnu izmanto dušas želeju, matu šampūnu un citu kosmētisko līdzekļu ražošanā, jo šai vielai piemīt putojošas īpašības.

Emulgatorus iedala dabīgajos un sintētiskajos. Dabīgos emulgatorus iegūst no augu eļļām un dzīvnieku taukiem, bet sintētiskos visbiežāk iegūst no naftas produktiem, tālab šiem emulgatoriem piemīt spēcīgu virsmaktīvo vielu īpašības un tie ir ievērojami noturīgāki par dabiskajiem emulgatoriem. Mūsdienās skaistumkopšanā tiek izmantoti gan dabīgie, gan arī mākslīgi sintezētie emulgatori.

Drogas padoms: Viens no vērtīgākajiem dabīgajiem emulgatoriem ir bišu vasks, kam piemīt ne vien spēcīgas antibakteriālas, bet arī ādu mīkstinošas īpašības. Tādēļ bišu vasks un tā produkti, tostarp – ķermeņa krēmi, ieteicami sausas un nogurušas ādas kopšanai un mitrināšanai.