Kumarīns

Kumarīns ir balts smalku kristālu pulveris, kam piemīt svaigi pļauta siena aromāts un kas slikti šķīst ūdenī, taču lieliski sadalās spirtā. Dabā kumarīns sastopams vairāk nekā 70 dažādu augu (piemēram, lavandas, kanēļa, estragona un citronzāles) ēteriskajās eļļās, tomēr visbiežāk to iegūst no tonka koka pupiņām.

Mūsdienās kumarīnu izmanto dažādiem mērķiem. Medicīnā tiek augstu novērtētas kumarīna antibakteriālās īpašības, kā arī spēja efektīvi novērst trombu veidošanos, veicināt balto asinsķermenīšu aktivitāti un novērst dažādas ādas slimības. Kosmētikā to vairāk izmanto kā smaržvielu dažādu ķermeņa kopšanas līdzekļu ražošanā. Piemēram, tas lieliski tonizē ādu, tālab bieži atrodams masāžas eļļu sastāvā. Bet parfimērijā kumarīns, pateicoties specifiskajam, noturīgajam aromātam, ir neatņemama Austrumu aromātu sastāvdaļa.

Pastāv arī sintētiskais kumarīns – pirmā sintētiskā smaržviela, kas tika iegūta 1868.gadā, mākslīgi sintezējot salicilskābes. To biežāk izmanto kā smaržvielu dažādu mazgāšanas līdzekļu ražošanā.      

Drogas padoms: Kumarīns ir ļoti alerģiska viela, tālab to saturoši produkti jālieto ļoti piesardzīgi. Tie nav ieteicami cilvēkiem ar pastiprinātu ādas jutīgumu, kā arī grūtniecēm. Tāpat nav ieteicams lietot kumarīnu saturošu parfimēriju karstā, saulainā laikā, jo kumarīns var izraisīt nevēlamu ādas pigmentāciju.